top of page

Jij mag alles zijn, Griet Op de Beeck

Illustraties van Linde Faas


Ook boos, teleurgesteld, hulpeloos en of heel erg verdrietig. Dat is allemaal oké


Probeer eens het hoofd van een kind


We lezen het hele verhaal door de blik van Lexi, een meisje van acht, bijna negen jaar. Haar mama lijdt aan een depressie na het verlies van het tweelingbroertje van Lexi. Amos was elf maanden toen hij stierf. Sindsdien zit haar mama vaak alleen boven op haar kamer, met de gordijnen gesloten, lacht ze niet meer en eet ze heel weinig. Lexi voelt zich vaak alleen, de enigen met wie ze goed kan praten zijn oma en Aap, haar kat. Ze probeert haar mama op te vrolijken en doet haar best om het mama naar haar zin te maken, maar zonder resultaat.


Op een dag, tijdens de zomervakantie, kondigt de papa van Lexi aan dat mama een tijdje in een speciaal ziekenhuis gaat verblijven, om beter te worden. Haar vader moet werken, dus Lexi moet bij haar tante Arizona gaan logeren. Tante Arizona worstelt zelf met een groot verdriet, en Lexi besluit haar te helpen. Intussen raakt ze bevriend met de eigenzinnige, lieve buurvrouw van tante Arizona, Erika en diens zoontje, Beer.Het was niet altijd zo. Vroeger werd er gelachen en gepraat en feestgevierd. Dat dénkt Lexi niet alleen, dat wéét ze, want er bestaan foto's van.

Geschikt voor alle lezers


Het eerste jeugdboek van Griet Op de Beeck is zonder meer een voltreffer. Prachtig en met ontzettend veel inlevingsvermogen geschreven, zonder ooit betuttelend te zijn. Voor lezers die zich eens in het hoofd van een kind willen verplaatsen (en dat zou íedereen misschien een keer moeten doen), en meegesleept willen worden in dit trieste maar heel mooie verhaal. Geschikt voor jonge lezers, maar eigenlijk voor alle lezers. Ook de boodschap van het boek is voor alle leeftijden: je mag alles zijn, ook boos, teleurgesteld, hulpeloos en of heel erg verdrietig. Dat is allemaal oké.


Jij mag alles zijn van Griet Op de Beeck - met tekeningen van Linde Faas, is uitgegeven bij Prometheus. 208 blz. ISBN: 9789044649192

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page