top of page

Prachtige wereld, waar ben je, Sally Rooney

Updated: Aug 22, 2022

Auteur van Normale Mensen


“Hoewel ons leven in vrijwel elk opzicht anders is geweest, heb ik op een vreemde manier het gevoel dat we verschillende routes hebben genomen om vergelijkbare punten te bereiken, en er is veel dat we in elkaar herkennen.”De man hing op en kwam naar haar tafeltje. Ze nam hem van onder tot boven op en zei: Jeetje Simon, je ziet er zo belangrijk uit dat ik haast bang ben dat je nog eens vermoord zult worden. Hij pakte het koord om zijn nek en bestudeerde het kritisch. Dat komt hierdoor, zei hij. Dat ding geeft me een idee dat dat mijn verdiende loon zou zijn. Mag ik je een koffie aanbieden?


De goden van Griekenland


Het zijn de dialogen, de stemmen, gedachten en gevoelens van de personages, die kleur geven aan de romans van Rooney. In haar ‘Schöne Welt, wo bist du?’ (de titel verwijst naar De goden van Griekenland, een gedicht van Schiller), volgen we vier mensen door de ups en downs van het leven, hun vriendschappen en relaties, op zoek naar schoonheid en ontmoetingen. Alice, Felix, Eileen en Simon zijn nog jong - eind twintig, begin dertig, en dus tijdgenoten van de auteur. Zelfs meer: Alice is een populaire romanschrijfster met een kring van harde critici, jawel!

Het is nog steeds beter om van iets te houden dan van niets, beter om van iemand te houden dan van niemand, en ik ben hier, leef in de wereld en wens geen moment dat ik niet was.

Een huis met bloemen en bomen


Rooney worstelt met veel vragen, over klimaatangst, gender, klassenbewustzijn en taal, over de verschillende definities van succes tot hoe je hoop vindt in een vaak hopeloze wereld. Ze laat het haar personages uitzoeken. De helft van de roman is een epistolair waarin Alice en Eileen e-mails uitwisselen. We kunnen gewoon kijken en de roulerende verhalen over hen volgen in hun gescheiden werelden. Rooney is een meester in dialogen die echt aanvoelen, geen onderwerp loopt ongedeerd weg. Haar manier van schrijven creëert ruimte om meerdere invalshoeken te verkennen. Over de meningen kan de lezer zelf beslissen. Zo vraagt ze ons waarom we mensen beoordelen zonder ze echt van binnen te kennen.
Als ik me voor mezelf probeer voor te stellen hoe een gelukkig leven eruit zou kunnen zien, is het beeld niet veel veranderd sinds ik een kind was – een huis met bloemen en bomen eromheen, en een rivier in de buurt, en een kamer vol boeken, en iemand daar om van me te houden, dat is alles.

Prachtige wereld waar ben je van Sally Rooney is uitgegeven door Ambo|Anthos. 384 blz. ISBN: 9789026357244
Comments


bottom of page