top of page

Max, Mischa & het Tet-offensief, Johan Harstad

Updated: May 31, 2022

Winnaar Europese Literatuurprijs


Ik zal over jullie allemaal vertellen. Ik schrijf dit tenslotte voor jullie, voor ons, voor mijzelf. Ik schrijf dit voordat ik het vergeet, zoals jullie het misschien al vergeten zijn, zoals alles vroeg of laat in shit verandert, zoals Wohlman ook altijd zei (Mordecai had een theorie dat hij in werkelijkheid 仕手 bedoelde – het Japanse woord shite; de hoofdpersoon in no-drama’s).


Max verhuist als tiener van een stadje in Noorwegen naar een buitenwijk niet zo heel ver van New York. Nog met zijn hoofd in Noorwegen probeert hij - in het begin met flukse tegenzin - zijn plaats te vinden in de Verenigde Staten. Hierbij geholpen door zijn beste vriend Mordecai, zijn vriendin Mischa en zijn oom Owen.


Maar als je achterom kijkt terwijl je vooruit wilt, dan struikel je.

Het is hiermee een 'coming-of-age' verhaal van Max, maar - zoals dat dan gaat met coming-of-age verhalen - ook van een hele generatie Amerikanen. Doorheen heel het verhaal worden wereldgebeurtenissen die ogenschijnlijk ver van ons bed gebeuren verweven met het leven van mensen en nog generaties lang een impact hebben.

Toch kan je in het boek geen spectaculaire gebeurtenissen of spannende cliffhangers verwachten. Het is een diepmenselijk verhaal dat in de personages duikt en waarin de relaties tussen de personages centraal staan. Dat je wel wat tijd moet nemen om het boek te lezen komt omdat de schrijver heel beschrijvend werkt. Sommige zinnen zijn meer dan een bladzijde lang, wat het boek uiteindelijk tot een klepper van 1200 bladzijden maakt. Toch gaat het boek nooit vervelen en heb je altijd zin om verder te lezen.

Max, Mischa & het Tet-offensief van Johan Harstad is uitgegeven door Podium. 1230 blz. ISBN: 9789057599187Recent Posts

See All

Comments


bottom of page