top of page
Mieke Heymans

Dochter van de dekolonisatie, Nadia Nsayi

Updated: Aug 22, 2022


Ik besef dat ondanks de terugkerende crisissen tussen België en Congo de sterke band tussen de twee landen onuitwisbaar is. Die band leeft zelfs in families.


In 'Dochter van de dekolonisatie' neemt Nadia Nsayi ons mee in de geschiedenis van Congo. In het boek komen twee verhalen samen. Enerzijds de geschiedenis van de Belgische ex-kolonie. Anderzijds haar eigen familieverhaal dat onlosmakelijk verbonden is aan de gebeurtenissen in en rond de ex-kolonie. Daarmee wisselt ze regelmatig van schrijfstijl. Cijfers, data en (gruwelijke) gebeurtenissen wisselen af met het verhaal van een familie. Tussendoor spreekt ze ons als lezer ook aan, stelt ze ons vragen en doet ze ons zelf nadenken over de impact die ons koloniale verleden had en tot op vandaag nog steeds heeft.

Zijn al die culturele maatregelen een oprechte drang naar meer Afrikaanse eigenheid of veeleer een manier om de aandacht af te leiden van de politieke dictatuur en de sociaaleconomische problemen?


'Dochter van de dekolonisatie' zou voor iedereen verplichte literatuur moeten zijn. Om de geschiedenis van Congo te leren kennen. Maar het maakt ook pijnlijk duidelijk op welke manier het koloniaal verleden tot op vandaag nog een belangrijke rol speelt. Van de vele families die een tante of nonkel hadden die tot 1960 werkzaam waren in Congo, van de rijkdommen van Congo die op een onrechtmatige manier gezorgd hebben voor Belgische welvaart, van de manier waarop mensen van Congolese diaspora haar plaats vindt in een land die jarenlang een zeer dubbele relatie heeft gehad met een voormalige kolonie.


'Dochter van de dekolonisatie' van Nadia Nsayi is uitgegeven door Epo. 220p. ISBN 9789462671782


Podcasts


De tweede koning van België. De man met de baard. De kolonisator van Kongo. Meer weten we vaak niet over deze figuur die de laatste jaren terug zo fel besproken is. In deze biografie vertelt Johan Op de Beeck het hele verhaal van Leopold II, in tien afleveringen van anderhalf uur. Gelukkig is hij een begenadigd verteller die moeiteloos historische gebeurtenissen en data afwisselt met (historische) anekdotiek, gekaderd in de historische context van toen, vanuit de blik van vandaag.


Geschiedenis voor herbeginners - aflevering 4.1 tot 4.6 (en rechtzetting 5.6) over Congo.

Geschiedenis voor herbeginners is het coronaproject van Jonas Goossenaerts en Filip Vekemans. Twee geschiedenisleraars die toen ze door corona veroordeeld waren tot thuiszitten, een podcast maakten. Op verzoek van de luisteraars handelt hun vierde topic over de geschiedenis van Congo. Ze doen dit als volleerde vertellers, maken soms absurde uitstapjes maar stofferen hun verhaal niet alleen met data, maar ook met historische context en kritische reflectie over de gevolgen die de gebeurtenissen tot op vandaag hebben. Het is veel meer dan een hobby project van twee geschiedenisleraars. Ook Herman Van Goethem en Nadia Nsayi komen hier aan het woord, wat maakt dat een heel gevoelig onderwerp en tot op heden te weinig gekende geschiedenis heel beschouwelijk en in mensentaal tot leven komt waarbij de nodige nuance steeds aanwezig is.

Ook de andere topics zijn meer dan de moeite om te beluisteren.









Recent Posts

See All

コメント


bottom of page