top of page

Eigen welzijn eerst, Roxane van Iperen

Hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor


Iedere dag is er iets nieuws om verontwaardigd over te zijn, maar of die verontwaardiging ook ergens toe leidt is steeds minder aannemelijk. Het voelt als luchtboksen. Hoe zijn we hier terechtgekomen?
De angst om te vallen


Eigen welzijn eerst biedt geen grote of nieuwe denkkaders, maar laat ons wel nadenken over 'Fear of falling' (Barbara Ehrenreich), de angst van de middenklasse voor mogelijk verlies van haar positie in de samenleving. Het vooruitzicht dat de kinderen een minder welvarend leven te wachten staat. En de 'privilegeparadox', niet beseffen in welke bevoorrechte positie men zich bevindt. Oprecht denken dat deze levenswijze verworven is met (enkel) hard werken. Over 'Welvaartschauvinisme', sociale voorzieningen zijn bestemd voor de eigen bevolking en mogen niet toekomen aan ‘vreemden’. En de club 'Wellness rechts', (vooral) vrouwen uit spirituele hoek, Instagram influencers die zich tot voor kort niet politiek bezighielden, maar wel met zaken als yoga, alternatieve geneeswijzen, natuurlijk moederschap,… die, met als drijvende kracht de coronacrisis, opeens alt-right (democratie-ondermijnende) boodschappen beginnen te delen. (De rabbit hole van de complottheorieën)


Het boek doet ons vanuit deze kaders nadenken over de sensibiliserende opdracht van het middenveld om het draagvlak voor solidariteit te behouden en vooral te versterken. Het doet nadenken over de verschuivingen in de middengroep. Probleem is niet de kleine groep extremisten, maar de brede middengroep van “fatsoenlijke” mensen die zich langzaam uit liberale waarden begint terug te trekken (p.28).Robert Frank's Amerika (c) - Het gerieflijke leven van de middenklasse? Het vroegere vooruitgangsoptimisme verdampt.


Probleem is niet de kleine groep extremisten, maar de brede middengroep van “fatsoenlijke” mensen die zich langzaam uit liberale waarden beginnen terug te trekken (p.28)

Eigen welzijn eerst - Hoe de middenklasse haar liberale waarden verloor van Roxane van Iperen is uitgegeven bij Thomas Rap. 144 blz. ISBN: 9789400409323


Leesfragment_Eigenwelzijneerst
.pdf
Download PDF • 57KB

Comments


bottom of page