top of page

Cafuné, Barbara Raes

Updated: Nov 29, 2022

Karakters - Filosofie en literatuur in zakformaat


De nood is groot


Zachtjes strelen door het haar van je geliefde, keimooi is dat Braziliaans-Portugese woord Cafuné. Een fascinerende ontdekking. Ook dat dit boekje gaat over rituelen: "Een introductie op zakformaat" zoals de schrijfster het noemt, slechts 52 bladzijden. Het verslag van een persoonlijke zoektocht naar zingeving en vertroosting. Barbara Raes is een ervaringsdeskundige. Eerder richtte zij de praktijk Beyond the Spoken op, waarin ze nieuwe rituelen ontwerpt die mensen ondersteunen bij grote en kleine kantelmomenten in het leven. Daarbij zoekt ze de "helende, onontgonnen ruimte tussen kunst en zorg op." Barbara focust op afscheid in verschillende vormen: bij overlijden, voor niet-erkend verlies, afscheid van gezondheid… De nood is groot.


Rituelen kunnen helpen om de natuurlijke verbinding van 'samen zijn' terug te vinden, om het sociale gemeenschapsgevoel te versterken en om betekenis te geven aan onze plek hier in deze wereld.

Een kwestie van opnieuw te leren kijken


Geleidelijk aan zoekt ze antwoorden op vele vragen: wat zijn zingevende rituelen? Wanneer ‘werken’ ze? Welke vormen zijn er? Hoe ontstaan ze? Wanneer vinden ze het juiste ritme? 'Het is het verslag van een reis waarin velen zich zullen herkennen: zoekers, verbeelders, kunstenaars, verhalenvertellers en geëngageerde zielen die zich soms uitgeblust kunnen voelen door de onmacht in het zoeken naar andere toekomstmodellen. Een zoektocht naar vertroosting.'
Feeling loss is part of love. That's the deal. Ignoring loss is ignoring love - Elisabeth Kübler-Ross


Cafuné van Barbara Raes is uitgegeven bij Academia Press. 52 blz. ISBN 9789401447737


Inhoud en proloog
.pdf
Download PDF • 560KBComments


bottom of page